Games voor sociaal-emotionele ontwikkeling in het speciaal onderwijs
Tover, 2018-2020
Achtergrond
De missie van Tover is om 1 miljoen geluksmomenten per dag te creëren met de Tovertafel, een serious game systeem met interactieve lichtprojecties. In de eerste instantie ontwikkeld voor mensen met late-fase dementie, maar gaandeweg werd uitgebreid naar de doelgroepen volwassenen met een verstandelijke beperking en kinderen met autisme. Ondanks de effectiviteit van de spellen voor kinderen met autisme, bleef commercieel succes in deze markt uit. De vraag was hoe we een propositie konden ontwikkelen die zowel aansloot op wat spelers nodig hadden als commercieel succesvol kon zijn.
Aanpak
Om tot een goede market-fit te komen, zijn de volgende stappen doorlopen:
Marktonderzoek
Gebruikersonderzoek
Waardepropositie ontwikkelen
Creëren van het game portfolio
Ondersteunende materialen en diensten ontwikkelen
Deze stappen staan hieronder uitgebreider beschreven.
Resultaat
Het resultaat was de Tovertafel voor kinderen in het speciaal onderwijs. Een serie spellen met ondersteunende materialen die leerkrachten en zorgprofessionals helpen om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Deze propositie opende een nieuwe markt voor Tover en bleek dusdanig veel potentie te bevatten dat uitbreiding naar het buitenland (met name de Verenigde Staten) een logische vervolgstap werd. In 2024 kende EdTech Breakthrough Awards de Adaptive Learning Innovation of the Year award toe aan de Tovertafel voor kinderen.
1. Marktonderzoek
Met desk research, interviews en observaties heb ik de verschillende markten waar de doelgroep zich bevindt in kaart gebracht. Met een vergelijkende analyse hebben we een top 5 van de meest veelbelovende markten gemaakt.
2. Gebruikersonderzoek
Met behulp van observaties in het onderwijs, de zorg en kinderziekenhuizen en met interviews en creatieve sessies met kinderen, leerkrachten en zorgprofessionals heb ik de behoeftes van de doelgroep in kaart gebracht en persona ontwikkeld.
3. Waardepropositie ontwikkelen
Met het testen en doorontwikkelen van de bestaande games en het bij elkaar brengen van de inzichten uit stap 1 en 2 ontstond een nieuwe waardepropositie: “Purposeful Play” om kinderen in het speciaal onderwijs te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
4. Creëren van het game portfolio
Een bredere doelgroep en een nieuwe markt vroegen om specifieke games. In de uitbreiding van het spelportfolio van 7 naar 40 spellen ben ik verantwoordelijk geweest voor het definiëren van de ontwikkelrichting, de conceptontwikkeling en het vertegenwoordigen van de eindgebruiker in het ontwikkelproces. Ik werkte daarbij samen met een team van programmeurs, game designers en artists voor de bouw en vormgeving van de games en speliconen.
Voor de doelgroep kinderen was er de wens om fysieke objecten te combineren met de lichtprojecties. Hiervoor heb ik samen met het development team een set aan ‘speeltegels’ ontwikkeld. De Tovertafel kan zien welke kaartjes op het speelveld geplaatst worden en waar ze liggen. Dit leidde tot nieuwe games zoals een spellingsgame en een vraag- en antwoordspel over emoties. Ook de UI van deze spellen moest aangepast worden om spelers wegwijs te maken met de tegels. Binnen dit proces was ik verantwoordelijk voor het definiëren van de feature requirements, conceptontwikkeling van de games, user testing en het UI ontwerp.
5. Ondersteunende materialen en diensten ontwikkelen
De onderwijsmarkt stelde specifieke eisen aan ondersteunende materialen en diensten die nodig waren om de Tovertafel optimaal te kunnen gebruiken. In co-creatie met de leerkrachten heb ik verschillende materialen ontwikkeld, zoals een level-systeem, speloverzicht en lesgids.