Neurofeedback systeem voor hersentraining

Maastricht University - 2017

Achtergrond

Tijdens mijn promotieonderzoek naar het verbeteren van cognitieve vaardigheden bij kinderen met cerebrale parese was ik op zoek naar een manier om proefpersonen te leren om hun eigen hersenactiviteit te beïnvloeden. Hiervoor heb ik een neurofeedback ‘game’ ontwikkeld waarin proefpersonen met hun hersenen een balletje op een scherm naar één van de drie locaties moesten sturen. Bij lage, gemiddelde of hoge hersenactiviteit in het gemeten gebied, bewoog het balletje respectievelijk naar de gele, oranje of rode balk aan de linkerkant van het scherm.

Aanpak

Om de setup werkend te krijgen, waren veel verschillende tests nodig. Zo moesten we er zeker van zijn dat de juiste hersenactiviteit op de juiste plek gemeten werd. Daarnaast werd de hersenactiviteit van de proefpersonen in realtime geanalyseerd en de resultaten werden doorgestuurd naar het programma wat de feedback toonde. Ik ben verantwoordelijk geweest voor het opstellen van het onderzoeksdesign, het werkend krijgen van de setup en het ontwerpen en programmeren van de neurofeedback ‘game’. 

Resultaat

Ik heb de neurofeedback setup gebruikt in een wetenschappelijk experiment en de onderzoeksresultaten zijn gedeeld op een internationale conferentie voor neurowetenschappelijk onderzoek in Japan. 

Volgende
Volgende

Games voor sociaal-emotionele ontwikkeling in het speciaal onderwijs